نشریه دانشجویی جوانه بینش

وبلاگ رسمی بسیج دانشجویی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

نشریه دانشجویی جوانه بینش

وبلاگ رسمی بسیج دانشجویی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

نشریه دانشجویی جوانه بینش
وبلاگ رسمی بسیج دانشجویی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان
با ما از طریق این پست الکترونیک و پیامک در تماس باشید:
09359516564
javanehbinesh@chmail.com
نشریه ی دانشجویی جوانه بینش
با تشکر
ا.ح.
نویسندگان
۱۵ اسفند ۹۳ ، ۱۱:۱۳

اخبار کشاورزی

مگر برای کشاورزی چه کرد‌ه‌ایم که انگشت‌های اتهام به این بخش است؟

یک کارشناس کشاورزی گفت: تغییرات ناشی از زندگی صنعتی، نحوه‌ تغذیه و الگوی معیشت باعث افزایش مصرف آب شده و درحالی که هدر رفت آب در همه بخش‌ها بالاست، به محض مواجهه با کم‌آبی، انگشت‌های اتهام به سوی کشاورزی نشانه می‌رود که جای سوال است مگر برای کشاورزی چه کرده‌ایم که توقع داریم مصرف آب در این بخش مطابق با استانداردهای جهانی باشد؟

اسماعیل شهبازی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: هرجا توانسته‌اند به نفع نقاط شهری، حق‌آبه نقاط روستایی را قطع کرده‌اند. با حفر چاه در نقاط مختلف، چشمه‌ها و قنات‌ها خشک شده‌اند تا جایی که حتی برخی روستاییان در تامین آب شرب دچار مشکل شده و با تانکر به روستاها آب می‌رسانند.

وی افزود: بخش کشاورزی مطابق عرف، حق‌آبه‌ای دارد. روستاییان آب را نمی‌فروشند بلکه آن را برای تولیدات کشاورزی استفاده می‌کنند که مورد نیاز جامعه است. اگر قرار باشد منابع آبی به مصرف شهری اختصاص یابد، تولید محصولات غذایی چه می‌شود؟

این کارشناس کشاورزی با بیان این‌که برخی افراد، بخش کشاورزی را مقصر اتلاف منابع آبی می‌دانند، گفت: سوال من این است که چه امکاناتی برای تجهیز مزارع و باغات به سیستم‌های نوین آبیاری ایجاد کرده‌ایم که توقع داریم مصرف آب در بخش کشاورزی مطابق با استانداردهای جهانی باشد؟

به گفته وی با ساخت سد در اطراف تهران بخش زیادی از حق‌آبه دشت ورامین، گرمسار، کرج، قزوین و لواسانات که می‌توانست برای مصارف کشاورزی، منابع طبیعی و چراگاه‌ها اختصاص یابد، به مصرف شهر تهران اختصاص یافته است. در سایر استان‌ها نیز همین‌طور است. یکی از دلایل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه احداث سد برای انتقال آب شرب به شهرهای اطراف دریاچه بود.

این کارشناس کشاورزی به تغییر الگوی تغذیه اشاره و تاکید کرد: در الگوی تغذیه مردم تغییراتی حاصل شده است. امروزه مردم در تمام فصول سال از میوه‌های غیرفصلی استفاده می‌کنند. گوجه فرنگی، خیار و انواع سبزیجات در تابستان و زمستان باید سر سفره‌های مردم باشد. با توجه به این شرایط سوال است که بر چه اساسی می‌گوییم مصرف آب بخش کشاورزی باید کم شود؟ چراکه کاهش مصرف آب بخش کشاورزی قطعا به کاهش تولید کشاورزی می‌انجامد.

به گفته شهبازی تغییرات ناشی از زندگی صنعتی، نحوه‌ تغذیه و الگوی معیشت باعث افزایش مصرف آب شده است. میزان هدررفت آب در استحمام ایرانیان بسیار بالاتر از میانگین جهانی است. شست‌وشوی خودرو، اختصاص آب برای استخرهای مسکونی، انواع مصارف صنعتی و شهری به هدررفت منابع آبی می‌انجامد که کسی معترض نمی‌شود اما به محض مواجهه با کم‌آبی، انگشت‌های اتهام به سوی بخش کشاورزی نشانه می‌رود.

وی ترویج برای آموزش شیوه‌های برتر انتقال آب، آبیاری و بازیافت، استفاده از وسایل و ماشین‌آلات مناسب، ایجاد صنایع تولیدکننده ماشین‌آلات آبیاری مدرن، آموزش مسوولان در آگاهی یافتن از حق‌آبه نقاط مختلف و تغییر رویه مصرف از طرق رسانه‌ای را از جمله راهکارهای جلوگیری از هدررفت منابع آبی عنوان کرد.

این استاد دانشگاه با بیان این‌که ستادهای بحران آب باید به منشأهای اتلاف آب توجه کنند، تاکید کرد: ستادهای بحران نباید صرفا اقتصادی نگاه کنند بلکه دیدگاه همه‌جانبه داشته باشند. این ستادها باید به مناطق پایدار برای تولید و دسترسی به آب توجه کنند. در حال حاضر برخی قنوات قابل اصلاح هستند که با بستن چاه‌ها می‌توان قنوات را دوباره احیا کرد.



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۳/۱۲/۱۵

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی